Bunuri mobile segmentul HoReCa - boxa 268
UNIS-2244
14.11.2024, 16:54
22.11.2024, 13:00
22.11.2024, 13:30
Iasi, str. Hlincea, nr. 42, bl. 1002, sc. F, et. 4, ap. 17, Iasi, 25
Conectează-te ca să te putem notifica când primești un răspuns
Info
Judet:
Ilfov
Bunul se poate viziona:
Proprietar
Denumire proprietar:
S.C. Inspira Food S.A.
CUI:
35933592
ONRC:
J23/1520/2016
Dosar insolvență:
2235/93/2020
Descriere
Bunuri mobile segmentul HoReCa - aparate profesionale, vase inox, echipamente frigorifice, articole pentru prezentare şi servire, ustensile pentru bucătării/bar, terase, restaurante:
Boxa nr. 268:
masă inox – 3 buc
platforma/cântar (platforma comercială 150 kg) - 1 buc
etajeră 4 rafturi - 1 buc
rastel tăvi - 1 buc
etajeră 4 rafturi – 1 buc
vitrină frigorifică - 1 buc
maşină de gătit- 1 buc
coş de gunoi – 1 buc
ambalaje (pungi mici, pungi mari, cutii de ciorbă/salata, pahare cafea, caserole etc.) - 1 set
mese inox - 2 buc
scaune albe - 50 buc
tăvi inox - 18 buc maşină de lustruit tacâmuri – 1 buc
Termen de plată diferență:
5
Mențiuni privind adjudecarea activului:
Vânzarea bunurilor se va face având la bază principiul “văzut-plăcut”, fără asigurarea din partea lichidatorului judiciar asupra eventualelor vicii ascunse. Lichidatorul judiciar nu asigură nicio garanţie directă sau indirectă în ceea ce priveşte calitatea bunurilor oferite spre vânzare, bunurile fiind vândute în starea în care se găsesc, adjudecatarii cumpărând în cunoştinţă de cauză. Se recomandă ca orice persoana interesată să efectueze o inspecţie prealabilă a bunurilor scoase la licitaţie.
Mențiuni cu privire la TVA:
Preţul de pornire nu include T.V.A. Pentru acest activ se va percepe T.V.A.
Mențiuni privind neplata prețului:
Dacă adjudecatarul nu depune preţul în termenul stabilit, garanţia de participare va fi reţinută, lichidatorul judiciar va relua licitaţia sau, după caz, va supune spre aprobare adunării creditorilor o altă modalitate de valorificare a bunului, iar primul adjudecatar este răspunzător atât de scăderea preţului obţinut la a doua vânzare, cât şi de cheltuielile făcute pentru aceasta.
Suma datorată de fostul adjudecatar, potrivit celor expuse anterior, se stabileşte de lichidatorul judiciar prin procesul verbal de licitaţie, care constituie titlu executoriu şi se va reţine cu precădere din garanţia depusă, iar pentru orice alte cheltuieli suplimentare se vor aplica dispoziţiile legislaţiei civile în vigoare faţă de adjudecatar.
În cazul în care după încheierea procesului verbal de licitaţie, ofertanţii/adjudecatarul refuză semnarea acestuia (sau revocă oferta de preţ făcută în cadrul licitaţiei), a procesului verbal de adjudecare sau încheierea contractului de vânzare-cumpărare, garanţia de participare de 10% din valoarea bunului licitat nu se restituie şi se face venit la fondul destinat plăţii creditorilor.
Mențiuni privind vânzarea bunului:
În conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, activul se transmite liber de orice sarcini, precum privilegii, ipoteci, gajuri sau drepturi de retenţie, sechestre, de orice fel. Fac excepţie de la acest regim măsurile asiguratorii dispuse în procesul penal în vederea confiscării speciale şi/sau confiscării extinse.
Menţionăm că pentru perfectarea actului de adjudecare nu se aplică dispoziţiile Codului de procedură fiscală cu privire la prezentarea certificatului de atestare fiscală, fiind sub incidenţa excepţiilor prevăzute de art. 159 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, care stipulează că prevederile privind solicitarea certificatului de atestare fiscală „nu sunt aplicabile în cazul procedurii de executare silită, procedurii insolvenței și procedurilor de lichidare”.
Conform prevederilor art. 1698 Cod civil, vânzătorul este exonerat de orice garanţie contra evicţiunii, cumpărătorul asumându-şi riscul producerii evicţiunii.
În conformitate cu prevederile art. 1707 Cod civil, vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor ascunse, vânzările efectuate potrivit prezentului regulament reprezentând vânzări silite.
Lichidatorul judiciar nu răspunde nici pentru evicţiune, nici pentru viciile bunurilor valorificate în cadrul procedurii de insolvenţă.
Mențiuni privind returnarea garanției de participare la licitație:
După adjudecarea activului către unul dintre participanţii la licitaţie, lichidatorul judiciar, la cerere, va dispune restituirea garanţiilor depuse de ceilalţi participanţi, cu excepţia celor care au participat la licitaţie şi nu au oferit un preţ egal sau mai mare decât preţul de pornire, precum şi cu excepţia celorlalte situaţii prevăzute în Caietul de sarcini. Garanţia reţinută rămâne câştigată averii debitoarei.
Mențiuni privind procedura ulterioară desfășurării licitației:
Adjudecatarul consimte ca toate cheltuielile ocazionate de transferul de proprietate să fie suportate de el.
În cazul constatării unor eventuale neregularităţi intervenite în cursul şedinţei de licitaţie, participanţii la licitaţie pot depune contestaţii formulate în scris, în termen de 24 de ore de la încheierea licitaţiei. Soluţionarea contestaţiilor se va face în termen de 5 zile lucrătoare de la primire şi răspunsul se va transmite în scris cu confirmare de primire sau, după caz, prin poştă electronică, la solicitarea expresă a contestatorului, la adresa de e-mail indicată în contestaţie.
Mențiuni privind momentul transferului dreptului de proprietate:
Predarea efectivă a bunurilor se va face pe bază de proces verbal condiţionat de încasarea efectivă în contul de lichidare al debitoarei a valorii integrale a bunurilor adjudecate şi încheierea actului de adjudecare.
Proprietatea activului vândut sau, după caz, un alt drept real care a făcut obiectul vânzării, se transmite de la debitor la adjudecatar la momentul semnării Procesului verbal de adjudecare (pentru bunurile la care legea nu impune forma autentică pentru transferul dreptului de proprietate). De la această dată, adjudecatarul are dreptul la fructe şi venituri şi suportă toate sarcinile activului vândut.
Alte mențiuni: